Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Loopgravenpad (Mastenbos) Kapellen

6 mei 2018 @ 14:00 - 17:00

De groene pracht van het Mastenbos herbergt ook een onvermoede erfgoedschat: een nog zeer volledige Duitse loopgravenlinie uit 1917 met talrijke bunkers. Deze linie uit de Eerste Wereldoorlog werd volledig in kaart gebracht aan de hand van 53 luchtfoto’s die de Duitse luitenant Josef Zimmermann maakte in januari 1918. Deze foto’s werden pas in 2007 ontdekt!

  

Loopgraven

Dat leverde in de hele regio bovengronds 476 bewaarde militaire relicten en 10 km loopgraven op. Het Mastenbos alleen is goed voor zo’n 70 bunkers én 4,8 km in totaal aan loopgraven. Of: méér loopgraven dan in de hele Westhoek samen. Dit is niet alleen uniek in België, maar zelfs in Europa.

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) bouwde dit stuk bos samen met de provincie Antwerpen en de gemeente Kapellen uit tot een toegankelijke educatieve herdenkingssite met maximale toegankelijkheid voor het publiek: het Loopgravenpad.

Langs dit pad liggen de uitzonderlijk bewaarde loopgraven en 21 bunkers. Vier van die bunkers kan je ook vanbinnen bezoeken: een commandobunker, een mitrailleurbunker, een kanonsbunker en een troepenbunker.

  

Wandeling

Het Loopgravenpad start aan de Kalmthoutsesteenweg in het Mastenbos en is het hele jaar toegankelijk. Het wandelpad is anderhalve kilometer lang en is niet volledig toegankelijk voor rolstoelen of mensen die moeilijk ter been zijn.

     

Gids

Een geleide wandeling duurt anderhalf tot twee uur. De gids vertelt over de loopgraven, de bunkers en Wereldoorlog I, maar ook over de natuur in het Mastenbos.

  

Afspraak

Het Loopgravenpad start aan de parking langs de Kalmthoutsesteenweg. Die parking vind je in de korte bocht aan de Kalmthoutsesteenweg (komende van Kapellen) (NB 51° 20’ 10.799”, OL 4° 26’ 19.92”).

We starten om 14u.

Gedetailleerde info over het Loopgravenpad vind je onder meer op onze website (http://www.kapellen.be/activiteitendetail.aspx?id=1100).

Honden zijn niet toegelaten in de loopgraven.

Hou rekening met de weersomstandigheden, na een lange regenperiode kunnen de loopgraven er slijkerig bijliggen, voorzie gepast schoeisel of laarzen.

Deelnameprijs: Leden 2€/ Niet-leden 4€

 

 

Gegevens

Datum:
6 mei 2018
Tijd:
14:00 - 17:00